<i>Gerard</i><i>van Duinen</i>
  • 2023 Gerard van Duinen 0

Gerardvan Duinen

DIRIGENT

DIRIGENT

Gerard van Duinen is de vaste dirigent en arrangeur van vier grote tango-orkesten in Nederland. Tijdens de repetities legt hij de nadruk op interpretatie van de ritmes en het precies spelen van articulaties: de basis van elke tangostijl. De orkesten zijn omvangrijk en hebben tussen de 15 en 23 muzikanten, Deze muzikanten vaak gedreven amateurs, en spelen naast de traditionele instrumenten zoals bandoneon of viool ook accordeon of klarinet.

De verschillende orkesten spelen elk een breed repertoire, van traditionele dansbare tango via Piazzolla naar hedendaagse stijlen. Ze treden regelmatig op, in danssalons, concertzalen en op festivals.

  • Orquesta Típica Del Mosa (Den Haag) bestaat al 25 jaar en heeft een indrukwekkende staat van dienst.
  • Tango Orkest Amsterdam ontstond in 2010 naar aanleiding van een workshop en debuteerde in de Spiegelzaal van het Concertgebouw.
  • Orquesta Típica Tango Pasión (Tilburg) ontstond in 2014 naar aanleiding van een tangoweek in Zwitserland. Het orkest heeft naast de traditionele bezetting ook een houtblazerssectie en een gitarist.
  • Tango Divergente (Zeist) ontstond na een weekend bij Huismuziek. Het is het grootste tango-orkest van Nederland, met meer dan 20 muzikanten.

  •  Del Mosa

    Del Mosa

  •  Tango Orkest Amsterdam

    Tango Orkest Amsterdam

  •  Tango Pasión

    Tango Pasión

  •  Tango Divergente

    Tango Divergente

  •  Del Mosa

    Del Mosa

  •  Tango Orkest Amsterdam

    Tango Orkest Amsterdam

  •  Tango Pasión

    Tango Pasión

  •  Tango Divergente

    Tango Divergente

TANGOCOACH

TANGOCOACH

Steeds meer muzikanten in Nederland ontdekken de rijkdom van de Argentijnse tango. Meeslepende muziek, dan weer onweerstaanbaar ritmisch, dan weer emotioneel. Maar hoe spéél je die muziek?

Tango is, net als blues of fado, in oorsprong volksmuziek. Muziek die niet werd genoteerd, maar waarvan je 'gewoon weet' hoe je die moet spelen. Er zijn dan ook niet zoveel partituren van traditionele tangos te vinden. En als je die noten gewoon speelt klinkt het toch heel anders dan op de plaat. Dat geldt ook voor de veel complexere muziek van bijvoorbeeld Astor Piazzolla, van wie veel stukken uitgegeven zijn.

Om 'echt tango' te spelen heb je een opvatting nodig. Over de ritmes, over de articulatie, over de frasering. Ik heb een unieke expertise opgebouwd om muzikanten te leren hoe je Argentijnse tango speelt. Bij het coachen van ensembles kan ik zowel individuele aanwijzingen voor elk instrument geven, maar juist ook het samenspel van de groep sterker en overtuigender maken.

Ik coach zowel ensembles die zich toeleggen op het spelen van tango (zoals het Orquesta de Mayo en Quinteto Connora) als groepen die verschillende stijlen spelen en zich - voor een project of concert - willen verdiepen in de tango.

WORKSHOPS EN WEKEN

Een workshopweekend of tangoweek is een perfecte manier om als muzikant kennis te maken met de Argentijnse tango. Wees gewaarschuwd, want veel deelnemers hebben na afloop van de cursus de smaak te pakken, en willen alleen nog maar tango spelen.

Gerard van Duinen weet als docent zijn enthousiasme voor de tango heel direct over te brengen. Door de nadruk te leggen op spelen met expressie en het ritme te voelen bereikt hij in korte tijd verrassende resultaten. Dat maakt zijn workshops een bijzondere ervaring.

Sinds 2013 geeft hij jaarlijks een tangoweek op Buitenkunst Randmeer. Hij begeleidde vier tangoreizen naar het unieke Val Sinestra in Zwitserland. Voor Vereniging Huismuziek gaf hij workshops in de music-mix weekenden. Zijn tangoclinic voor het Concertgebouw leidde in 2010 zelfs tot de oprichting van het Tango Orkest Amsterdam.

Meer weten? Neem contact op of kijk bij de categorie workshops op de aktueel pagina.

HOE KOM JE AAN EEN BANDONEON?

Een bandoneon koop je niet in de muziekwinkel. Het zijn zeldzame instrumenten, en vaak antiek. En dan moet je ook nog weten wat voor soort bandoneon je nu precies wilt hebben.

Bandoneons werden tot 1945 in Duitsland gebouwd, onder meer speciaal voor export naar Argentinië. In en na de oorlog kwam de productie stil te liggen, en pas in deze eeuw zijn er enkele bouwers weer actief. De antieke instrumenten doen het als ze goed gerestaureerd of onderhouden zijn nog steeds heel goed. De meeste tangomuzikanten spelen op een oud instrument. De prijs voor een goed instrument ligt tussen de 3.000 en 8.000 euro. Nieuwe instrumenten kosten al snel zo'n 5.000 euro maar hebben wel vaak een lange levertijd. Dat is natuurlijk veel geld voor een instrument, maar hou er rekening mee dat als je het instrument goed onderhoudt de waarde eerder zal stijgen dan dalen.

Voor de Argentijnse markt werden bandoneons met de Rheinische Tonlage gemaakt, meestal 142-tonig. Bijna alle tangospelers spelen op dit systeem, ook omdat de platen (waar de tongen op gemonteerd zijn) van een lekkere zwaar metaal zijn. Dat klinkt vaak beter dan het aluminium van de meeste Einheitsbandoneons. Die heeft een ander knoppensysteem, waardoor de vingerzettingen en grepen niet aansluiten op de methodes en bladmuziek uit de tango. Ik geef alleen les op de Rheinische Tonlage.

Een instrument huren lukt soms, als de stemmer een instrument daarvoor beschikbaar heeft. Het kopen van een instrument kun je het best doen via een betrouwbare stemmer of handelaar (zoals degenen in de lijst hieronder). Het exporteren van bandoneons uit Argentinië is sinds enige tijd aan strikte regels gebonden. Via E-bay of Marktplaats kopen geeft je een risico als je het instrument niet eerst kunt laten controleren of taxeren door iemand die er verstand van heeft.

Ik heb geen instrumenten beschikbaar voor verkoop of verhuur. Wil je een instrument kopen of juist verkopen? Of heb je een taxatie nodig en wil je een instrument laten opknappen? Dan kun je terecht bij:

  • Tis Marang (Arnhem): oude instrumenten, stemmen en reparatie
  • Harry Geuns (Molenbeersel, België): nieuwbouw en oude instrumenten, stemmen en reparatie, bandoneontassen.
  • Uwe Hartenhauer (Klingenthal, Duitsland): nieuwbouw en oude instrumenten, stemmen en reparatie.
  • Carsten Heveling (Wuppertal, Duitsland): oude instrumenten, nieuwe balgen, stemmen en reparatie
  • Bandoneonfabrik (Klingenthal, Duitsland): nieuwbouw