bandoneon - workshops - arrangementen

4 seizoenen in 1 weekend

Huismuziek
“Voor mij was tango altijd meer voor de oren dan voor de voeten”, aldus de Argentijnse bandoneonist Astor Piazzolla. Na Piazzolla’s inmenging zag de Argentijnse tango er dan ook voorgoed anders uit! Met zijn suite Las Cuatro Estaciones Porteñas (1965-1970) treedt hij in de voetsporen van Antonio Vivaldi.
In het weekend van 30 en 31 maart 2019 spelen we de tangoseizoenen in een arrangement voor tango-orkest, bestaande uit piano, contrabas, bandoneon, accordeon en strijkers. Ook is er ruimte voor enkele houtblazers en een (semi-akoestische) gitarist. We zullen werken aan de specifieke articulatie, de messcherpe ritmes en de grote contrasten, die zo kenmerkend zijn voor de Argentijnse tango.

DEZE WORKSHOP IS INMIDDELS VOL

Meer informatie en inschrijven via Huismuziek

Peralta op Buitenkunst

BIGbuitenkunst-2012.jpg
De muziek van Julián Peralta is Argentijnse tango van de 21ste eeuw. Overweldigend, ruig en met de gekte van een wereldstad. Maar soms ook breekbaar en verstild. Met zijn groep Astillero speelt hij over heel de wereld. Wij duiken in zijn universum van extreme ritmes en accenten. Reken erop dat je het uiterste uit je instrument zult moeten halen.
Ook deze zomer is er weer een speciale week tango op Buitenkunst Randmeer. De week is grotendeels al vol, maar er is nog ruimte voor strijkers.

21 tot en met 28 juli 2018
Buitenkunst Randmeer
Terrein De Wilgen, Dronten
€ 250 (inschrijven noodzakelijk)

De tango na Piazzolla

Gerard
Is de tango ooit weer hersteld van de vernieuwingen die Astor Piazzolla haar toebracht? Sinds de jaren ’70 experimenteren tangomuzikanten met nieuwe vormen en klanken. Soms schoorvoetend, soms met volle overtuiging. Soms verrassend mooi, soms uitgesproken knullig. In deze luisterworkshop laat ik je kennismaken met geslaagde en minder geslaagde tango-innovaties.

zaterdag 31 maart 2018, 19:00 - 20:30
Flor de Fango
Wezenstraat 5A, Arnhem
workshop € 17,50 (€20 samen met de salon)

Proeflokaal bij Huismuziek

show_image.php
Huismuziek organiseert al sinds jaar en dag een rijke keuze aan muzikale workshops. Op zondag 22 april 2018 kun je op een wel heel eenvoudige en goedkope manier kennismaken met deze organisatie en hun aanbod voor komend seizoen. Uit maar liefst twaalf verschillende cursussen kun je drie keer drie kwartier meedoen voor maar 10 euro. Van barokmuziek tot didgeridoo en van Schubert tot Argentijnse tango.

Zondag 22 april 2018, 13:00 - 17:00
Proeflokaal Huismuziek in het Akoesticum
Nieuwe Kazernelaan 2, Ede
meedoen €10, vooraf inschrijven noodzakelijk

Tangoweek in Zwitserland

ValSinestra
In de meivakantie 2018 (28 april tot en met 5 mei) is er weer een tangoweek in het authentieke hotel Val Sinestra in Zwitserland. Dansers kunnen terecht bij de Utrechtse dansschool AnnaRosa, en ik zal de orkestworkshop leiden. Een week lang elke dag tango spelen, optreden voor de dansers, en in de middag kun je zo de bergen in lopen.
De organisatie van de muziekweek is in handen van Orquesta Típica Tango Pasión, en inmiddels is de bezetting compleet. Wil je op de wachtlijst? Neem dan contact op!

Nieuwe cursus TangoLab, in Amsterdam

Flyer Amsterdam
In het TangoLab leer je hoe je in een duo, trio of kwartet kunt samenspelen zonder alles vooraf vast te leggen. Een A4tje met de melodie en de akkoorden is al voldoende. Voorwaarde daarbij is dat iedereen de stijl snapt en bereid is om te luisteren naar de medespelers. En je moet natuurlijk een aantal vaardigheden leren. Dat doen we in tien weken TangoLab.

In de Argentijnse tango speelt het arrangement een belangrijke rol. Vaak spelen we heel gedetailleerde partijen, soms zijn de partijen wat minder specifiek. Vrijwel altijd staat vooraf al vast wat en hoe er gespeeld gaat worden. Maar tango leent zich ook prima om in een vrijere vorm gespeeld te worden - a la parilla. Hoe je dat aanpakt leer je in TangoLab. Naast de lessen - waarin we vooral veel samenspelen - zul je thuis het nodige moeten oefenen en luisteren.

De cursus start in Amsterdam op dinsdag 3 oktober 2017 om 20:15 en duurt tien weken. TangoLab kost € 220 voor tien lessen inclusief materiaal. Meer informatie en de mogelijkheid om je in te schrijven vind je hier.

Tangoweek op Buitenkunst

buitenkunst
Van 12 tot en met 19 augustus 2017 geef ik op Buitenkunst Randmeer een week Ritmiek in de Tango. Argentijnse tango is ritmische dansmuziek zonder drums of percussie. De muzikanten in een tango-orkest zijn voortdurend bezig met swing en puls. Wij gaan onderzoeken hoe de typische tangoritmiek werkt en hoe een opvatting bepalend is voor de stijl van traditionele en hedendaagse tango. Je leert de basisritmes (inclusief síncopa, canyengue en de 3-3-3-3-2-2), en hoe die het spelen van de melodie beïnvloeden. Je zult merken hoe je samen met je medespelers een puls kunt delen zonder dat iemand die aangeeft. We spelen gedetailleerde arrangementen, maar doen ook ritmische oefeningen en spelen soms zonder bladmuziek. Er is nog ruimte voor een (goede) pianist en enkele strijkers.
Informatie op de site van Buitenkunst.

Tangolab: cursus tango improvisatie

Flyer
In de Argentijnse tango speelt het arrangement een belangrijke rol. Vaak spelen we heel gedetailleerde partijen, soms zijn de partijen wat minder specifiek. Vrijwel altijd staat vooraf al vast wat en hoe er gespeeld gaat worden. Maar tango leent zich ook prima om in een vrijere vorm gespeeld te worden - a la parilla.

In het TangoLab leer je hoe je in een duo, trio of kwartet kunt samenspelen zonder alles vooraf vast te leggen. Een A4tje met de melodie en de akkoorden is al voldoende. Voorwaarde daarbij is dat iedereen de stijl snapt en bereid is om te luisteren naar de medespelers. En je moet natuurlijk een aantal vaardigheden leren. Dat doen we in tien weken TangoLab.

De cursus is elke week op dinsdagavond tussen 20:00 en 22:00. De cursus begint op 10 januari 2017 en eindigt tien weken later op 21 maart 2017 (28 februari geen les ivm voorjaarsvakantie). TangoLab kost € 220 voor tien lessen inclusief materiaal. Meer informatie en inschrijven kan hier.

Tango orkest Artiance in Alkmaar

tango_orkest__10.jpg__560x560_q95_subsampling-2
Op 31 oktober begin ik met weer een nieuwe cursus Tango Orkest op de muziekschool in Alkmaar. Onder mijn leiding werk je aan klassieke tango’s zoals die door de grote orkesten in de jaren ‘30 en ‘40 van de vorige eeuw gespeeld werden. De repetities vinden plaats op maandagavond en als afsluiting is er een optreden tijdens het festival Tango à la Carte in Alkmaar. Het orkest staat open voor alle musici (jong en oud) die hun instrument redelijk beheersen. De repetities zijn 1 x per twee weken op 31 oktober, 14 en 28 november, 12 december, 9 en 23 januari en 6 februari.

Meer informatie en inschrijven kan hier.

Tango-improvisatie op Buitenkunst Randmeer

Buitenkunst Randmeer
Op Buitenkunst Randmeer vind je ook deze zomer weer gespecialiseerde en uitdagende workshopweken voor amateurs. Van 30 juli tot 6 augustus 2016 geef ik een week tango-improvisatie.
Wat behelst de Argentijnse tango precies? Hoe kan je van een melodie en akkoorden tango maken? Gezamenlijk kijken we naar de ritmes, articulaties en fraseringen die muziek naar tango laten smaken. In kleine groepen creëren we een eigen versie van een klassieke tango, zonder alles in een gedetailleerd arrangement vast te leggen. Met ruimte voor improvisatie dus, maar wel op tangowijze: de melodie omspelen, ritmes kiezen en op elkaar reageren. Een week voor gevorderde muzikanten die affiniteit met (Argentijnse) tango hebben. Er is ruimte voor piano, gitaar, bandoneon, accordeon, (alt)viool, cello, contrabas, enkele houtblazers en twee zangers of zangeressen. We werken van leadsheets met de melodie en de akkoorden.

30-6 t/m 6-8-2016
Tango-improvisatie
De Wilgen (bij Elburg)
kosten: € 270

inschrijven en meer informatie op de site van Buitenkunst

Tango orkest weekend bij Huismuziek Music Mix

Workshop3
De Argentijnse tango is al lang niet meer exclusief voor Buenos Aires. Ook in Nederland wordt steeds meer muziek geschreven die past in de traditie van de Argentijnse tango. In dit weekend spelen we een paar van deze nieuwe Nederlandse tango’s. Je krijgt de muziek ter voorbereiding toegestuurd, zodat we in de workshop kunnen werken aan de typische tango-elementen: extreme dynamiek, articulatie en de attitude die je moet hebben om je noten als tango te laten klinken.
Deze intensieve weekend cursus staat open voor alle strijkers, balgen (accordeon en bandoneon), piano, gitaar en houtblazers (fluit, (bas)klarinet, hobo, fagot). Je hoeft geen tango-ervaring te hebben, maar je moet je partijen zelfstandig kunnen voorbereiden.

zaterdag 9 en zondag 10 april 2016
Music Mix Weekend Huismuziek
Buitengoed Fredeshiem, De Bult-Steenwijk
Kosten: €195

inschrijven kan op de website van Huismuziek

Tangoweek in Zwitserland

Kurhaus Val Sinestra
Van 30 april tot en met 7 mei 2016 geef ik een intensieve tangomuziekweek in Val Sinestra, Zwitserland. Er is nog ruimte voor enkele violisten en een of twee houtblazers. De week is in het schitterend gelegen Kurhaus waar de grandeur uit de vorige eeuw nog voelbaar is. Op 1500 meter hoogte repeteren we dagelijks vier uur met een traditioneel tango-orkest, en treden elke avond op voor de dansers van de cursus die dezelfde week plaatsvindt.
De week wordt georganiseerd door Orquesta Típica Del Mosa uit Den Haag. De week gaat inclusief reis, verblijf, maaltijden en workshops ongeveer €700 kosten. Wil je meer weten? Neem dan even contact met me op.

Tangocursus in Alkmaar

Tango orkest Artiance
Vanaf 2 november 2015 start ik weer met een nieuwe tangocursus op muziekschool Artiance in Alkmaar. We studeren in 7 lessen van 2 uur een repertoire van dansnummers in, om die in het Valentijnsweekend voor de dansers op milonga Luz de Luna te spelen. De bezetting is een klassiek Orquesta típica, aangevuld met houtblazers. Je kunt in principe inschrijven op piano, contrabas, viool, cello, bandoneon, accordeon, fluit, klarinet of gitaar. Je hoeft nog geen ervaring met tango te hebben.
De repetities zijn op maandagavond van 20:00 tot 22:00 bij Artiance aan het cultuurplein in hartje Alkmaar. We repeteren op 2, 16 en 30 november, 14 december, 11 en 25 januari en 8 februari. De prijs (voor volwassenen) is €175. 

Meer weten? Kijk op de website van Artiance of bel 072 540 4335.

Tangoweek op Buitenkunst El Corazon Al Sur

Buitenkunst
Komende zomer geef ik voor de vierde keer een workshopweek op Buitenkunst Randmeer. Wil je een week lang ondergedompeld worden in tango en lekker spelen in de vrije natuur? Dat kan want er is nog plek voor strijkers, balgen en een semi-akoestische gitaar.
In de Argentijnse tango hebben vrouwen altijd buitenspel gestaan. Een handvol zangeressen daargelaten kwam je in de vorige eeuw geen vrouwelijke muzikanten tegen. Uitzondering daarop is Eladia Blázquez: zangeres, pianiste, gitariste én componiste. Ze heeft zelfs enkele stukken van Astor Piazzolla van tekst voorzien. Wij gaan enkele van haar befaamde en eigenwijze tango's spelen, zoals El Corazon al Sur.

25 juli tot 1 augustus.
Meer informatie bij Buitenkunst.

Hollandse tango op Buitenkunst

Buitenkunst
Van 26 juli tot 2 augustus geef ik weer een week op Buitenkunst Randsmeer. Op het schitterende kampeerterrein bij Elburg gaan we met een een groot tango orkest een aantal tango’s van Nederlandse componisten spelen. Een intensieve week voor gevorderde musici, met ruimte voor gezelligheid en ontspanning. Buitenkunst is een stimulerende en inspirerende omgeving, en elke avond zijn er presentaties van andere groepen: theater, dans, beeldende kunst en meer.
De inschrijving is inmiddels geopend! We zoeken piano, contrabas, viool, altviool, bandoneon, accordeon, fluit, (bas)klarinet, hobo, fagot, saxofoon en elektrische of semi-akoestische gitaar.

Tangoweekend met Huismuziek

Tangoweekend 2013
Op 15 en 16 november 2014 geef ik een tangoworkshop tijdens het Music-Mix weekend van Huismuziek. We gaan concertante tango’s spelen, en bijzonder is de samenwerking met het koor van Jetse Bremer - een uniek project!
Het weekend is op de accommodatie Zonnewende in Sint Michielsgestel. Er zijn tegelijk verschillende andere workshops, die op zondagmiddag zullen presenteren.
We zoeken strijkers, enkele houtblazers, accordeonisten, bandoneonisten, een contrabassist en een pianist (er is alleen een elektrische piano beschikbaar). Je krijgt de partijen vooraf toegestuurd. De workshop is geschikt voor gevorderde amateurs.
Het weekend kost - volpension - € 180. Inschrijven kan via Huismuziek

Tangoweek in Zwitserland

Uitzicht vanaf het terras
Van 26 april tot en met 5 mei 2014 kun je in Val Sinestra in Zwitserland meedoen met een groot tango orkest. Tango Orkest Amsterdam organiseert een muziekweek en heeft mij gevraagd om dit muzikaal te leiden. We zoeken met name nog enkele violisten om de bezetting rond te maken. Reken op elke dag twee repetities in een prachtige omgeving hoog in de bergen, en elke avond een concert voor de aanwezige tangodansers. Het hotel is historisch en ruim van opzet. Wil je meer weten? Stuur me dan een e-mail!

Dansers zijn overigens ook nog welkom en kunnen zich inschrijven op de site van Dansschool Carla Somer.

Orkestendag in Scala Eindhoven

Na drie keer is de Orkestendag een goede tango-traditie geworden. Drie amateur orkesten krijgen een intensieve masterclass van om de puntjes op de tango-i te zetten. Publiek is welkom en ook nemen de orkestleden veel mee van het bijwonen van elkaars lessen. Daarnaast studeren we gezamenlijk een nieuw nummer in, dat s’avonds op de tangosalon wordt uitgevoerd door een enorm orkest. Natuurlijk spelen de orkesten s’avonds ook voor de dansers

zaterdag 1 februari 2014
vanaf 12:30 openbare Masterclasses (gratis)
vanaf 20:00 Salon (5 euro)
TipoTango in Scala
Kanaalstraat 6 Eindhoven

Workshopweekend Tango op Huismuziek

Buitenkunst 2012
In het weekend van 16 en 17 november 2013 geef ik weer een korte cursus tango op een van de Music Mix weekenden van Stichting Huismuziek. Wij spelen dan moderne Argentijnse tango.

In de moderne Argentijnse tango gaat het om ritme en contrasten. Passie en agressieve accenten. Groove en melancholie. In dit weekend maak je kennis met de hedendaagse tango van jonge groepen als Astillero en Fernandez Fierro. Maar we spelen ook tango's van de klassiek geworden tangovernieuwer Astor Piazzolla.
De workshop staat open voor strijkers, piano, contrabas, accordeon en bandoneon. Ook kunnen er enkele houtblazers meedoen.

Het weekend vindt plaats in Zonnewende in St. Michielsgestel. Informatie en inschrijven kan hier!

Tangocursus op Artiance in Alkmaar

Vanaf half september komt er een vervolg op de korte introductiecursus op de muziekschool in Alkmaar. Om de week op maandagavond zal ik het nieuwe orkest Tango-Artiance lesgeven. Op het programma staan een aantal klassieke dansbare tango’s. De cursus duurt tot december, en zal afsluiten met een presentatie in een milonga - voor tangodansers. Inschrijven en meer informatie op de website van Artiance. We zoeken nog een zangeres, en ook strijkers zijn van harte welkom!

Voor de zomer beleefde het orkest zijn eerste concert in de grote kerk in Alkmaar. Kijk hier voor een impressie!

Orkestweek Piazzolla op Buitenkunst

Van 3 tot en met 10 augustus 2013 geef ik een workshopweek tango orkest op Buitenkunst Randmeer. Het thema van de week is Piazzolla.

Astor Piazzolla is buiten Argentinië de bekendste tangocomponist en bandoneonspeler. Stukken als Oblivion, Libertango en Adiós Nonino worden wereldwijd gespeeld door de meest uiteenlopende ensembles. In deze week maken we kennis met een paar minder bekende tango's die hij tussen 1950 en 1990 schreef, maar dan gearrangeerd voor de 21ste eeuw. Dat wil zeggen: heftig en teder, massief en lichtvoetig. Beukende ritmes tegenover mierzoete melodieën! Deze week is geschikt voor gevorderde instrumentalisten. Het orkest heeft de klassieke tangobezetting: piano, contrabas, accordeon, bandoneon en strijkers, aangevuld met houtblazers en gitaar. Daarnaast is er ruimte voor een zangeres (alt) die niet onbekend is met het Spaans.

Informatie en inschrijven op www.buitenkunst.nl

Buitenkunst 2012

Nieuw tango orkest in Alkmaar

Tango Art
Wil jij ook in een groot en traditioneel Argentijns Tango Orkest spelen en optreden tijdens het festival Tango à la Carte in Alkmaar? Artiance, Centrum voor de Kunsten en TangoArt Alkmaar richten hiervoor een echt Orquesta Típica op onder de bezielende leiding van tangospecialist, bandoneonist en arrangeur Gerard van Duinen.

In zes orkestrepetities werk je aan klassieke tango’s zoals die door de grote orkesten in de jaren ‘30 en ‘40 van de vorige eeuw gespeeld werden. Naast de repetities krijg je les in de tango-geschiedenis en ga je tangodansen. Het orkest staat open voor alle musici (jong en oud) die hun instrument redelijk beheersen. Enige jaren leservaring is dan ook een vereiste, maar je hoeft zeker geen professional te zijn. We hebben plaats voor: bandoneons, accordeons, (alt)violen, cello’s, contrabas, piano, gitaren, (bas)klarinetten, saxofoons en fluiten.

Meer weten en inschrijven op de site van Artiance!

Buitenkunst 2012

Buitenkunst Randmeer
Van 4 tot 11 augustus 2012 zal ik een speciale muziekweek geven op Buitenkunst Randmeer met als thema Tango de Ruptura.
In Buenos Aires is tango weer springlevend en zelfs cool. Een nieuwe generatie van jonge muzikanten heeft zich op de traditie gestort en speelt de agressieve en ritmische tango van de 21 eeuw. In deze week gaan we de muzikale taal van groepen als Astillero en Fernandez Fierro ontdekken. Reken op extreme articulatie, extreme dynamiek en heftige expressie. Maar ook op passie, tedere momenten, en humor. 
We spelen in de bezetting van een klassiek orquesta típica:  piano, contrabas, strijkers en bandoneons/accordeons, aan te vullen met houtblazers en gitaar. Een week voor gevorderde instrumentalisten.

Inschrijven voor de week kan vanaf 1 februari op de website van Buitenkunst Randmeer.

Music Mix Weekend

In het weekend van 14-15 april 2012 geef ik een workshop Argentijns Tango Orkest voor de vereniging Huismuziek. Deze workshop staat open voor enigszins gevorderde muzikanten, die kennis willen maken met de Argentijnse tango. De workshop begint al lekker vol te raken. Voor de volgende instrumenten is nog ruimte: viool, altviool - accordeon, bandoneon - dwarsfluit - klarinet, basklarinet - hobo, fagot.

De weekends worden gehouden in groepsaccommodatie Zonnewende, Sint Michielsgestel (Noord-Brabant). Zonnewende is een eenvoudige groepsaccommodatie met goede werkruimten. De accommodatie staat bekend om de uitstekende keuken, waar een professionele kok de scepter zwaait.

Kosten zijn € 140 (€ 130 voor leden), inclusief verblijf en maaltijden.
Meer informatie en inschrijven via Huismuziek.

Tweede tango orkestendag in Rosmalen

Op zaterdag 12 november 2011 is de tweede orkestendag in theater Perron 3 in Rosmalen. De deelnemende orkesten zijn Tango La Barquera, Toca Tango en saxofoonkwartet Tango & Zo. Vanaf 10 uur geef ik elk orkest een openbare masterclass, en om 16:00 is een masterclass voor alle 21 muzikanten. We studeren dan een arrangement in dat ik op maat voor deze superbezetting geschreven heb.
Vanaf 19:00 is er gelegenheid om te dansen op de livemuziek van de drie orkesten. De avond wordt afgesloten met een grand finale waarin alle muzikanten gezamenlijk optreden.
De tango orkestendag is een initiatief van Tango Royal.

Perron-3
Hoff van Hollantlaan 1, Rosmalen
bestellen kaarten via www.perron-3.nl
entree salon € 13,50

Meer weten? Download de Flyer

Muziekworkshop op TangoTouch Festival, Utrecht

Op vrijdag 3 juni 2011 geef ik een muziekworkshop voor tangodansers (en andere geïnteresseerden) op het TangoTouch Festival in Utrecht.
In het programma heet het muziektheorie, en dat klinkt misschien saaier dan het zal zijn... Interactie en je oren gebruiken zijn belangrijk!

15:45 Onherstelbaar verbeterd (is dit echt hetzelfde nummer?)
(De workshop om 14:30 Dansen op Pugliese is simpel (als je je oren gebruikt) is helaas vervallen.)

Meer informatie en inschrijven op de site van TangoTouch onder programma > workshops
kosten € 12

Nog enkele plaatsen op weekend Buitenkunst

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar voor strijkers en balgen! Op verzoek van Buitenkunst geeft ik van 24 tot en met 26 juni een workshop Tango de Ruptura. In dit weekend spelen we de agressieve en ritmische tango van de 21e eeuw. Geïnspireerd door Osvaldo Pugliese spelen in Buenos Aires jonge muzikanten in groepen als Astillero, Fernandez Fierro en Ciudad Baigon. Reken op extreme articulatie, extreme dynamiek en heftige expressie. We spelen in de bezetting van een klassiek orquesta típica: piano, contrabas, strijkers en bandoneons/accordeons - in overleg aan te vullen met houtblazers, gitaar of zang.

Buitenkunst organiseert al jarenlang intensieve workshopweekends en -weken gedurende de zomer. Dit weekend is in op de locatie Randmeer (bij Elburg). Meer informatie en inschrijven op www.buitenkunst.nl.

Tangoweekend in De Glind

Wereld Folkdag 2010
Van 4 tot en met 6 maart 2011 geef ik weer een workshopweekend Argentijnse tango voor de Stichting Volksmuziek Nederland. Deze workshop staat open voor iedereen die (nog) meer wil weten van de Argentijnse tango. Welke ritmes en akkoorden gebruik je? Hoe fraseer je een melodie? En hoe zing je Lunfardo – de straattaal van Buenos Aires?

In dit weekend gebruiken we een aantal traditionele en modernere tangos. We werken zowel vanaf leadsheets met de melodie en akkoorden, als vanuit specifieke partijen. We spelen zowel in een groot ensemble als in kleine bezettingen. Het is fijn als je noten of akkoordsymbolen kunt lezen. Er is ruimte voor improvisatie, maar expressie en muzikale overtuigingskracht zullen voorop staan.

Deze workshop staat open voor zangers, strijkers, houtblazers, gitaristen, pianisten, bassisten, accordeonisten en natuurlijk bandoneonisten. Andere (balg)instrumenten in overleg: chromatisch (in en uit) kunnen spelen is belangrijk.

Meer weten of inschrijven kan op www.volksmuziek.nl > Cursussen en samenspel > SVN Internationaal. Of neem contact op met 072 5069049 (Rita of Ton)

Strijkers gezocht

De balgen van d'Abajo
Speel je viool, altviool of cello en wil je meer weten over Argentijnse tango? Het orkest Esquina d’Abajo zoekt nieuwe strijkers.

Het Orquesta Tipica Esquina d’Abajo is ontstaan in de Achterhoek, tijdens de zomercursus van 2009. Het orkest komt ongeveer elke zes weken een zondag bij elkaar om lekker samen tango’s te spelen. Ik geef op die dagen dan 2 keer 2 uur workshop. Inspannende maar bevredigende dagen! De repetities zijn in Baarn, de eerstvolgende keer op zondag 9 januari 2010. Het orkest bestaat op dit moment uit: piano, contrabas, 2 bandoneons, accordeon, viool, dwarsluit en zangeres.

Interesse? Neem contact op met Caspar van den Bogaert.

Orkestendag in Den Bosch

Op zaterdag 13 november geef ik een dag lang masterclasses aan drie amateurorkesten. Dit in het kader van Tango met een Hart in Den Bosch. De dag wordt afgesloten met een milonga, waarop alle orkesten een korte set zullen spelen. De afsluiting bestaat uit het uitvoeren van een arrangement dat ik voor de drie orkesten gezamenlijk zal schrijven.
Je kunt de masterclasses de hele dag gratis bijwonen. De groepen die meedoen zijn: Grupo Mescolanza, Tango La Barquera en Toca Tango

Zaterdag 13 november 2010, 10:30 - 17:30 (masterclasses), 18:00 - 01:00 (milonga)
entree milonga € 13,50, masterclasses gratis
Theaterzaal Perron-3, Hoff van Hollantlaan 1, Rosmalen
meer info: Orkestensalon_flyer

Workshop: Argentijnse tango - een korte kennismaking

Op 6 november geef ik een workshop in Enkhuizen voor de Stichting Volksmuziek Nederland.
Welke ritmes gebruik je? Hoe fraseer je een melodie? En hoe zing je Lunfardo - de straattaal van Buenos Aires? In deze workshop ontdek je de geheimen van deze weemoedige èn dansbare muziek.
In deze workshop gebruiken we een aantal traditionele tangos. We werken vanaf een leadsheet met de melodie en akkoorden en maken ter plekke arrangementen in kleine bezettingen. Een beetje noten kunnen lezen is handig, iets weten van akkoorden ook. Er is ook ruimte voor improvisatie, maar expressie en muzikale overtuigingskracht zullen voorop staan.
Deze workshop staat open voor zangers, strijkers, houtblazers, gitaristen, pianisten, bassisten, accordeonisten en natuurlijk bandoneonisten. Andere (balg)instrumenten in overleg: chromatisch (in en uit) kunnen spelen is belangrijk.

zaterdag 6 november 2010 van 10:00 tot 17:00
kosten € 37,50 (tot 21 jaar € 27,50)
Inschrijven op via www.volksmuziek.nl > Cursussen & Samenspel > Wereld-FOLK-dag

Contrabassist en altviolisten gezocht

Het Tango Orkest Amsterdam is ontstaan naar aanleiding van de workshops die ik voor de zomer in het kader van het Concertgebouw Open heb georganiseerd. Het enthousiaste bestuur heeft voor het najaar een projectorkest gepland. 8 repetities vanaf 25 september, en enkele concerten in het weekend van 18 december. Ik zal het orkest dirigeren en de arrangementen schrijven.
De bezetting is vrijwel compleet, maar we zoeken nog een contrabassist(e) en een of meer altviolisten. De repetities zijn op zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 in Amsterdam (de Baarsjes).
Heb je interesse of wil je meer van het project weten? Neem dan contact op met Pamela Mercera.