bandoneon - workshops - arrangementen

The making of Sencillo

Op 10 oktober 2015 nam ik met Orquesta Típica Mala Pinta de cd Sencillo op in De Toonzaal in Den Bosch. Peter van Breugel maakte een videoverslag van deze bijzondere dag. Cd kopen? Dat kan op tangocd.nl.

Mijn CD SENCILLO is nu te koop

Sencillo by Mala Pinta
Dit is een cd waar ik trots op ben: dertien eigen composities, uitgevoerd door een traditioneel tango-orkest. Orquesta Típica Mala Pinta bestaat uit maar liefst tien top tangomuzikanten uit Nederland en België. Vorig jaar in oktober namen we de plaat op, deels live voor publiek. Het resultaat is prachtig, al zeg ik het zelf. Dansbaar, lyrisch en scherp. Ik heb de stukken geschreven en gearrangeerd in traditionele stijlen, maar wel met een twist!
Je kunt de cd beluisteren en bestellen op tangocd.nl.

DVD Cafe Bostella verschijnt in oktober

In oktober verschijnt de DVD van de documentaire Café Bostella, waarin de muziek van Walton/van Duinen gebruikt wordt. Een bijzondere film van Paul van der Stap en Elisa Veina over Julia, die op haar 84e nog zeven dagen in de week achter de toog van Café Bostella in Essen staat. De Hollands-Argentijnse tango van Walton/van Duinen past er wonderwel perfect bij.

Meer weten? Kijk op deze site.

Mala Pinta video: Nostalcólico

Met Orquesta Típica Mala Pinta namen we in februari een video op van Nostalcólico, een compositie van Mirek Walton en mij.

Nostalcólico by orquesta típica Mala Pinta from Edwin Schoon on Vimeo.

Nieuw project: Mala Pinta CD

Orquesta Típica Mala Pinta
Voor 2015 heb een ambitieus project. Ik ga een CD maken met een orquesta típica met alleen nieuwe zelf gecomponeerde tango. Inmiddels heb ik negen topmuzikanten uit de tangowereld gevonden, en onze demo na de eerste repetities klinkt al super. De komende maanden zal ik hard werken aan de arrangementen, en heb ik veel te regelen. Bijvoorbeeld een crowdfunding om de opnamen te financieren.
Ben je benieuwd hoe de CD van Mala Pinta tot stand gaat komen? Volg ons dan op Facebook, of beter nog: schrijf je in voor de nieuwsbrief! Je bent dan als eerste geïnformeerd over nieuwe opnames, videos en try-out concerten. En natuurlijk kun je ook komen luisteren naar de opname van de cd, op 10 oktober in De Toonzaal in Den Bosch!
En je kunt me steunen via de crowdfunding op Voordekunst!

Nu EL ESPITIRU gratis downloaden


Ook in december bracht ik weer samen met gitarist Mirek Walton een gratis nummer uit. We schrijven nieuwe, dansbare tango’s die we regelmatig aan onze fans aanbieden. Meer informatie over Walton/van Duinen hier!

Nieuwe live opnamen van La TabúTangokwartet La Tabú improviseert voor dansers. En daardoor is elk optreden anders. We nemen op wat we live gedaan hebben en de leukste stukken brengen we uit. Je kunt nu de beste nummers van ons optreden in Tango Talks in Amsterdam terughoren. En gratis downloaden!

Nieuw live album van La Tabú


La Tabú is een tango improvisatiekwartet. Elk optreden dat we doen is totaal anders omdat we geen stukken met vaststaande thema’s en melodieën spelen. We proberen elke keer een ander wiel uit te vinden. Hoe dat uitpakt kun je horen door verschillende liveconcerten te beluisteren. Deze opnames zijn van een optreden in Alkmaar op 30 november 2013. Binnenkort volgen er meer liveconcerten!

Nu LEJOS gratis downloaden


Vrijwel iedere maand bied ik samen met gitarist Mirek Walton een gratis nummer aan. Altijd een eigen compositie. Nu kun je onze ballad LEJOS gratis meenemen!
Meer informatie over Walton/van Duinen hier!

Sinterklaasmilonga van La TabúEen zeer ontspannen milonga van La Tabú... en misschien herkent u hier en daar een melodie... Gratis downloaden, want het is Sinterklaas!

CD The World Needs Tango nu te koop

The World Needs Tango
Op 1 november heb ik samen met Mirek Walton een voor Nederland unieke CD uitgebracht. Zestien eigen composities gericht op tangodansers. De cd wordt goed ontvangen: lees hier de eerste recensie: Does tango needs WVD
En hier lees de de recensie uit het Duitse tangoblad TangoDanza

De cd kost €10 en je kunt hem bestellen op theworldneedstango.com

Interview op blog Curious Composer

Marco C. de Bruin is een succesvolle Haagse componist. Hij deelt zijn ervaring en enthousiasme op zijn Composer’s Bootcamps. Voor zijn blog interviewde hij me over de vraag: wat is tango?

Eerste Nederlandse electrotango-cd Finalmente

1000004013273688
Electrotango is een mengeling van dancemuziek en tango. Beats, electronica en akoestische instrumenten. Hans van Hagen en Ferdinand de Marez Oyens produceerden 10 tracks met ontspannend swingende loungemuziek. Ze vroegen mij om op een paar tracks mee te doen - dat werden er zes. De CD Finalmente is verkrijgbaar via de platenwinkel en iTunes. Op vrijdag 8 februari is de officiële presentatie, waar we enkele nummers van de plaat live zullen uitvoeren.

8 februari 2012, 20:30 - 02:00
Gran Salon Finalmente
Werktheater, Oostenburgergracht 75, Amsterdam
entree € 8,00

Impressie CD presentatie

Korte impressie van een van de CD-presentaties van The World Needs Tango. Deze was in Tilburg, bij Tango Deseo. Met dank aan Peter van Breugel!

Die Welt braucht Tango

Summerwinds Festival
Op 19 augustus 2012 speelde het Walton/van Duinen Kwintet op het Summerwinds festival in Münster. Lees hier de recensies van het concert!

Video Walton/van Duinen Kwintet

Opname van het openingsnummer van het concert van het Walton/van Duinen Kwintet in de Academia de Tango op 3 augustus 2012.

Live: Libertango met Harmonie GronsveldOpgenomen tijdens het Nieuwjaarsconcert van de Koninklijke Harmonie van Gronsveld op 7 januari 2012

Mini-docu Walton/van Duinen radiouitzendingKorte impressie van de radio opname Quick Quick Slow bij Zuid West FM op 20 januari 2012.

La Despedida gratis downloaden in maart

Met mijn duo Walton/van Duinen brengen we elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango uit. Leuk om te beluisteren, nog leuker om gratis mee te nemen en op je iPod te zetten. Deze maand een melancholische wals: La Despedida!

Leuk nummer? Klik dan op share om de link naar anderen te mailen of op je Facebook te zetten!

La Maca (live) gratis downloaden in februari

Met mijn duo Walton/van Duinen brengen we elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango uit. Leuk om te beluisteren, nog leuker om gratis mee te nemen en op je iPod te zetten. Voor de maand februari iets bijzonders: de eerste opname van het Walton/van Duinen Kwintet. La Maca: tango met blazers!
Leuk nummer? Klik dan op share om de link naar anderen te mailen of op je Facebook te zetten!

Esperanza gratis downloaden in januari


Met mijn duo Walton/van Duinen brengen we elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango uit. Leuk om te beluisteren, nog leuker om gratis mee te nemen en op je iPod te zetten. Voor de maand januari een langzame milonga: ESPERANZA.
Leuk nummer? Klik dan op share om de link naar anderen te mailen of op je Facebook te zetten!

El Galán gratis downloaden in december


Met mijn duo Walton/van Duinen brengen we elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango uit. Leuk om te beluisteren, nog leuker om gratis mee te nemen en op je iPod te zetten. Voor de maand december iets speciaals: een samenwerking met de Argentijnse zanger Guillermo Rozenthuler. Hij schreef de tekst van El Galán op de melodie van Mirek.
Leuk nummer? Klik dan op share om de link naar anderen te mailen of op je Facebook te zetten!

Marabú gratis downloaden in novemberMet mijn duo Walton/van Duinen brengen we elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango uit. Leuk om te beluisteren, nog leuker om gratis mee te nemen en op je iPod te zetten. Voor de maand september een flirt met Spaanse flamenco: AIRES DE CADIZ
Leuk nummer? Klik dan op share om de link naar anderen te mailen of op je Facebook te zetten!

Interview in tangomagazine La Cadena

In het oktobernummer van het Nederlandse tangomagazine staat een interview met met en Mirek Walton over onze projecten. Aanleiding zijn de aanstaande concerten met zanger Guillermo Rozenthuler. Lezen waarom ik de Pietje Bell van de tango genoemd wordt? Download het artikel Milongacrashers hier.

Aires de Cadíz gratis downloaden in oktoberMet mijn duo Walton/van Duinen brengen we elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango uit. Leuk om te beluisteren, nog leuker om gratis mee te nemen en op je iPod te zetten. Voor de maand september een flirt met Spaanse flamenco: AIRES DE CADIZ
Leuk nummer? Klik dan op share om de link naar anderen te mailen of op je Facebook te zetten!

FIEBRE gratis downloaden in septemberMet mijn duo Walton/van Duinen brengen we elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango uit. Leuk om te beluisteren, nog leuker om gratis mee te nemen en op je iPod te zetten. Voor de maand september een energieke tango, FIEBRE van Mirek. Geschreven tijdens een koortsaanval.
Leuk nummer? Klik dan op share om de link naar anderen te mailen of op je Facebook te zetten!

Nieuw project: La Tabú

La Tabú
Half Juli organiseerde ik voor het Taboe Tango Camp 2011 elke dag livemuziek voor de dansers. Met in totaal zeven geïnspireerde tangomuzikanten werkten we elke dag aan nieuwe manieren om tango voor dansers te spelen. Een intensief en spannend project waarop we enorm enthousiaste reacties kregen. Samen met pianist/componist Tjerk van der Ham start ik daarom een nieuwe groep: La Tabú. Organische en energieke dansmuziek die wel op de klassieke tango gebaseerd is, maar nieuw en anders klinkt. Benieuwd? Hier kun je al enkele nummers beluisteren. De complete live-opnames van de Taboe Tango week vind je op Soundcloud.

Pampas by La Tabú Mala Pinta by La Tabú
Bananas by La Tabú

Video pagina

Inmiddels staan er flink wat filmpjes van mij op het web. De leukste heb ik bij elkaar gezocht en staan nu op de videopagina van mijn site.

Avante gratis downloaden in juni, juli en augustus


Met mijn duo Walton/van Duinen brengen we elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango uit. Leuk om te beluisteren, nog leuker om gratis mee te nemen en op je iPod te zetten. Voor de maand juni een upbeat milonga, AVANTE van Mirek. Onze zomerhit, want in juli en augustus houden we een pauze.
Leuk nummer? Klik dan op share om de link naar anderen te mailen of op je Facebook te zetten!

Gallo Ciego live in Bad Nieuweschans door Walton/van Duinen

Nieuwe opnames van Walton/van Duinen

Om elke maand een nieuwe tango uit te brengen met Walton/van Duinen moeten we niet alleen nieuwe nummers schrijven en uitwerken, maar ook opnemen. Dat doen we relatief eenvoudig: een paar goede microfoons, en elk nummer een paar keer spelen. Daarna maken we met knippen en plakken een optimale versie - de edit. In april namen we op met bassist Arjen Leendertz - de eerste keer als trio. De opnames werden gemaakt door Menno Smit, heel knus in de huiskamer van een bevriende celliste.

Orquesta de Mayo wint aanmoedigingsprijs

In de finale van het Concurso del Ocho in Nijmegen heeft het Orquesta de Mayo de aanmoedigingsprijs voor amateurgroepen gewonnen. In de finale speelden ze twee arrangementen die ik in hun opdracht geschreven heb: Inspiracion en het ‚verplichte’ nummer Cara Sucia. De jury was lovend over de presentatie en de kwaliteit van het spel. Het publiek was gewoon erg enthousiast. Het Orquesta de Mayo bestaat uit zang, piano, contrabas, twee violen, altviool, accordeon, klarinet en dwarsfluit. Ik coach de groep regelmatig.

Eerste milongcrash van Walton/van Duinen

Om de livemuziek op danssalons in Nederland een impuls te geven heb ik met gitarist Mirek Walton de milongacrash uitgevonden. We vallen dan onaangekondigd een tangosalon in Nederland binnen en spelen voor de dansers. Een uniek initiatief, dat al twee keer tot enthousiaste reacties leidde. Documentairemaker Paul van der Stap maakte een film van onze eerste crash op het Taboe2Chill tangokamp in Austerlitz.

Op de hoogte blijven van de volgende crash? Volg Walton/van Duinen dan op Facebook of Twitter.

Drie keer in de finale Concurso del Ocho

Goede vrijdag 22 april 2011 sta ik drie keer in de finale van het Concurso del Ocho in Nijmegen. Ik speel zelf met Trio Walton/van Duinen (uitgebreid met contrabas) en twee groepen voeren een arrangement van mij uit: Orquesta de Mayo en Orquesta Tipica Esquina d’Abajo. Drie totaal verschillende versies van het verplichte nummer Cara Sucia.

Voor het vierde jaar wordt in het Concurso del Ocho georganiseerd: een wedstrijd voor tangogroepen. Er zijn aparte prijzen voor amateurs en (semi)professionals/studenten. De competitie wordt georganiseerd in het kader van het (internationale) tangofestival Doble Ocho.

vrijdag 22 april 2011, 13:00-17:00
Kolpinghuis, Smetiusstraat 1, Nijmegen
entree € 8,00

Vals Considerao gratis downloaden in maart


Met mijn duo Walton/van Duinen brengen we elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango uit. Leuk om te beluisteren, nog leuker om gratis mee te nemen en op je iPod te zetten. In de maand maart een soepele wals die Mirek vorig jaar componeerde: Vals Considerao. Leuk? Klik dan op share om de link naar anderen te mailen of op je Facebook te zetten!

De nummers van de afgelopen maanden vind je hier.

Discussie over dansen op livemuziek

Hoewel er in Nederland steeds meer tangodansers en muzikanten zijn, wordt er steeds minder op livemuziek gedanst. Dat is vreemd, want er zijn nog nooit zoveel kwalitatief goede groepen in Nederland actief geweest. Bovendien wordt livemuziek gepromoot door prijzen als de Doble Ocho en de Choclo. Hoe komt dat? Ik probeer een antwoord op die vraag te geven in het artikel Muzikanten komen van Mars, dansers van Venus dat in het winternummer van La Cadena gepubliceerd is. Ik hoop op discussie hierover. Wil je reageren, stuur me dan een e-mail of log in op de discussie op Facebook.
Komende maanden zal ik nog enkele artikelen over dit fenomeen schrijven. Bovendien introduceer ik met het duo Walton/van Duinen het fenomeen MILONGACRASH, waarbij we onaangekondigd danssalons zullen binnenvallen voor een half uur nieuwe live dansmuziek. Meer hierover binnenkort!

Inschrijving voor Concurso del Ocho is weer open

Voor het vierde jaar wordt in het Concurso del Ocho georganiseerd: een wedstrijd voor tangogroepen. Er zijn aparte prijzen voor amateurs en (semi)professionals/studenten. De finale is op Goede Vrijdag 22 april 2011 in de Vereniging in Nijmegen. Het competitie wordt georganiseerd in het kader van het (internationale) tangofestival Doble Ocho.

Groepen kunnen zich inschrijven door een opname in te sturen van een nieuw arrangement van Cara Sucia. Een tango van Francisco Canaro uit 1916. De organisatie heeft mij gevraagd om de bladmuziek van deze tango te verzorgen. Cara Sucia moet tijdens de finale worden gespeeld, de professionals/studenten moeten bovendien een eigen compositie spelen.

Meer informatie en het reglement vind je hier. De bladmuziek kun je hier downloaden.


Nieuwe Prachtig!

Maandelijks schrijf ik een column voor het tangotijdschrift La Cadena. In zo’n 500 woorden probeer ik uit te leggen waarom ik een opname van een bepaalde tango zo mooi vind. Het leuke is dat je het nummer (via een link naar YouTube) kunt beluisteren terwijl je leest. In het decembernummer schreef ik over Sentimiento Gaucho in een versie van het orkest van Rodolfo Biagi. Je kunt de column hier downloaden.

Ninci gratis downloaden in januariMet mijn duo Walton/van Duinen brengen we elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango uit. Leuk om te beluisteren, nog leuker om gratis mee te nemen en op je iPod te zetten. In de maand januari een langzame milonga van Mirek Walton: Ninci. Leuk? Klik dan op share om de link naar anderen te mailen of op je Facebook te zetten!

De nummers van de afgelopen maanden vind je hier.

La Cunita gratis downloaden in decemberMet mijn duo Walton/van Duinen brengen we elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango uit. Leuk om te beluisteren, nog leuker om gratis mee te nemen en op je iPod te zetten. In de maand december het lieve walsje La Cunita - het wiegje. Leuk? Klik dan op share om de link naar anderen te mailen of op je Facebook te zetten!

De nummers van de afgelopen maanden vind je hier.


Live bij Radio West

Op 28 november 2010 deed ik een kort interview met het radioprogramma Klassiek op West, de lokale omroep van de regio Haaglanden. Je kunt het interview terugluisteren op www.westonline.nl. Maar makkelijker is het nog op deze pagina in de rechterkolom.

Te gast bij Radio Discus

Op zaterdag 4 december ben ik tussen 13:30 en 14:00 te gast in het radioprogramma Discus Cultureel. Het programma wordt uitgezonden via 92.0 Den Haag FM, 105.2 en 105.6 FM Radio Excellent en via www.rtvdiscus.nl.

Nieuwe milonga Walton/van Duinen nu online

Intimidad
Ook in november publiceert het duo Walton/van Duinen weer een gloednieuwe tango. Ditmaal trouwens geen tango, maar een milonga - het vrolijke zusje van de tango.

Het nieuwe nummer het INTIMIDAD, een compositie van Mirek Walton. Een tedere milonga, bedoeld om op te dansen, maar ook fijn om te beluisteren. Maar wees gewaarschuwd: de melodie kan lang in je hoofd blijven hangen...

Luisteren en downloaden kan hier! En ja, de hele maand is ie gratis...

La Maca nu gratis downloaden

La Maca
Gedurende de hele maand oktober kun je mijn tango La Maca gratis beluisteren en downloaden via Bandcamp. La Maca werd - in een arrangement voor tango orkest - bekroond met de Tango Music Award 2010 van Cafe-Tango in Stuttgart. Deze opname wordt gespeeld door mijn duo Walton/van Duinen met gitarist Mirek Walton. Ruig, dissonant maar ook een prachtige melodie. Walton/van Duinen publiceert elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango.

Gerard wint Tango Music Award 2010

Mijn compositie La Maca is tijdens de finale van de Tango Music Award 2010 op 26 september 2010 door de jury als winnaar uitgeroepen! De Tango Music Award is een internationale prijs voor nieuwe tangomuziek. De competitie wordt sinds 2007 jaarlijks georganiseerd door Cafe-Tango in Stuttgart. Tijdens de finale zijn de geselecteerde composities live uitgevoerd. De opnames van dit concert komen later dit jaar beschikbaar. Ook volgt er binnen enkele weken een website over de competitie en de winnaars van de afgelopen jaren.
De tweede prijs was dit jaar voor Ananta Roossens, de publieksprijs ging naar Claudio Constantini.

La Maca is gespeeld in een arrangement voor klein tango-orkest. Vanaf 1 oktober kun je het nummer ook beluisteren en gratis downloaden in de versie voor gitaar en bandoneon door het duo Walton/van Duinen.

Gratis een nieuwe tango downloaden

Feni
Het duo Walton/van Duinen start deze maand met een uniek initiatief: elke maand een nieuwe, zelfgeschreven tango als gratis download aanbieden. Het innovatieve duo schrijft veel eigen repertoire en wil dansers en luisteraars hierbij graag betrekken. De tango van de maand september is FENI, een compositie van Mirek Walton. Een romantische en goed dansbare tango. Luister en download hier!
En laat eens horen wat je er van denkt!

Column Prachtig! start tweede seizoen

Vorig jaar september startte ik met een nieuwe column in La Cadena. Mijn idee was om de fascinatie die ik heb voor specifieke opnames over te brengen op de lezers - die waarschijnlijk op een hele andere manier naar muziek luisteren dan ik. Het concept waarbij je een tekst kunt lezen terwijl je de opname via YouTube beluistert leverde veel positieve reacties van de Cadena-lezers op. En voor mij een mooi manier om mijn „muzikanten-ei” te leggen.
Vandaar een tweede seizoen voor de column Prachtig!. Ik koos voor september 2010 hetzelfde nummer als vorig jaar Yo te Bendigo. Maar wel in een totaal ander arrangement van het Cuarteto de San Telmo. Benieuwd? Lezen kan hier.