bandoneon - workshops - arrangementen
Gerard van Duinen is een veelzijdig muzikant. Als bandoneonist speelt hij veel Argentijnse tango, en maakt hij regelmatig crossovers naar jazz, pop en zelfs Portugese fado. Hij is een veelgevraagd arrangeur, gespecialiseerd in tango. Als coach en begeleider van (amateur)gezelschappen is hij bijzonder populair. Ook geeft hij privelessen en workshops. Gerard publiceert regelmatig artikelen over tango en bandoneonspelen.

Gerard van Duinen (foto Eddy Westveer)

Gerard van Duinen (Den Haag, 1965) studeerde enige tijd wiskunde en Japans, en was accountmanager bij ING Bank voor hij besloot bandoneon te gaan spelen. Hij studeerde enkele jaren bij Leo Vervelde en Carel Kraayenhof op het conservatorium in Rotterdam. Hij was drie jaar leerling van de virtuoze Argentijn Juan-José Mosalini aan het Conservatoire Edgar Varèse in Parijs.

Hij treedt op met een keur aan groepen: het duo Walton/van Duinen en het Gerard van Duinen Tango Trio (Argentijnse tango), Fadango (fado en tango, met zangeres Jeannine Geerts), de Karen B (singer-songwriter), Mister Rain & the Sunny Summers (world impro jazz) en Fresh Trash (muziektheater). Als solist wordt hij regelmatig uitgenodigd door (harmonie)orkesten en fanfares. Met zijn kwartet Mala Pinta speelde hij tussen 2004 en 2009 in onder meer Parijs, Londen, Bern, Edinburg en Stockholm.

Gerard is een ervaren docent, die zijn enthousiasme voor de Argentijnse tango op een unieke wijze kan overbrengen. De workshops die hij voor bijvoorbeeld in opdracht van het Concertgebouw en het Tango à la Carte festival organiseerde, leidden vaak tot nieuwe ensembles. Door de wijze waarop hij zijn enthousiasme kan overbrengen is hij veelgevraagd als dirigent of coach voor amateurgezelschappen.Ook geeft hij privelessen bandoneon en arrangement.
Gerard studeerde compositie bij Richard Ayres en Gustavo Beytelmann. Hij legde zich toe op het arrangeren van Argentijnse tango bij Alejandro Schwarz en Julián Peralta. De grote hoeveelheid arrangementen die hij de afgelopen jaren schreef voor diverse bezettingen maakt hem waarschijnlijk de meest ervaren tango-arrangeur van Nederland.

In La Cadena, tangomaandblad voor Nederland en België publiceert Gerard regelmatig. Hij schreef een serie artikelen over hedendaagse tango. Zijn column Prachtig!, waarin hij in woorden probeert te vangen waarom een bepaalde tango zo mooi is, verschijnt sinds september 2009 en is veel gelezen.