bandoneon - workshops - arrangementen
Steeds meer muzikanten in Nederland ontdekken de rijkdom en passie van de Argentijnse tango. Maar hoe speel je tango?
Tango is - net als blues of fado - een geëvolueerde vorm van volksmuziek. Het klinkt nog niet naar tango wanneer je de noten speelt zoals ze op papier staan. Als je al ergens noten op papier kan vinden, want er zijn weinig arrangementen beschikbaar. Om tango te spelen heb je een opvatting nodig over de ritmes, de articulatie en de frasering. Dit zijn dan ook de aspecten waar ik de meeste aandacht aan geef in bij het coachen van tango-ensembles.

OT Esquina d'Abajo

Gerard van Duinen

In de afgelopen jaren heb ik een unieke expertise opgebouwd om muzikanten te leren hoe je Argentijnse tango speelt. In vele coachingsessies heb ik geleerd hoe ik de specifieke technieken voor tango voor elk instrument kan overdragen: op bandoneon natuurlijk, maar ook voor accordeonspelers. De linkerhandtechniek voor pianisten, de streekvoering voor de violen, de uitspraak voor zangers. Het belangrijkste is natuurlijk de manier waarop de muzikanten in een groep samenspelen en door naar elkaar te luisteren een 'opvatting' creëren.

Veel van de in Nederland actieve amateurgroepen hebben coaching sessies bij me gedaan. Soms in een intensief weekend, soms in wekelijkse of tweewekelijkse lessen. In overleg is elke vorm mogelijk.

Een aantal groepen die ik les of workshops geef:

Orquesta típica Del Mosa (foto Paul van der Stap)