bandoneon - workshops - arrangementen
De melancholieke klank van de bandoneon past perfect in de Argentijnse tango. Wie zou dit instrument niet wilen bespelen? Toch zijn er maar weinig Nederlanders die bandoneon spelen. Wie met dit instrument wil beginnen, of zich juist verder wil bekwamen kan bij mij terecht voor privélessen.
Privélessen zijn mogelijk op dinsdagmiddag of -avond, in het centrum van Den Haag. Wie enigszins in de buurt woont is gebaat bij een wekelijkse les van een half uur, maar voor wie van verder komt werkt een les van een uur in de twee of drie weken een goed alternatief.

In de lessen ontwikkelen we je technische vaardigheden. De nadruk ligt hierbij op de klank
Premier ± 1935
Alfred Arnold ± 1932
van het instrument, en de controle hierover. Als je begint volg je de lesmethode die ik ontwikkel, en die je vaardigheden stap voor stap ontwikkelt. Als je verder vordert werken we in solostukken en ensemblepartijen aan interpretatie en specifieke tango-technieken. Mijn manier van lesgeven is met name gebaseerd op mijn ervaringen met de lessen van Juan-José Mosalini.
Ik geef uitsluitend les op de 142-tonige bandoneon in de Rheinische Tonlage.
BANDONEONBOUWERS EN RESTAURATEURS
MEER LEZEN OVER DE BANDONEON

IS BANDONEONSPELEN MOEILIJK?
Ja, en nee. Het lastige van bandeoneonspelen is dat de plaatsing van de knoppen heel onlogisch is. Er is geen regelmaat in te ontdekken, en je moet daarom de plek van elke toon leren te vinden. Bovendien is de toon van een knop meestal anders als je de balg opent of sluit.
Je linker-, en rechterhand doen vaak heel andere dingen. Daar moet je veel op oefenen.
Het fijne van een bandoneon is dat het een dankbaar instrument is. Het is niet moeilijk om een mooie toon te spelen - terwijl je daarvoor bij bijvoorbeeld een viool al een paar jaar moet studeren. Ook kun je niet vals spelen - als je je instrument tenminste af en toe laat stemmen...

HOEVEEL TIJD MOET IK PER WEEK STUDEREN?
Als je niet regelmatig studeert kom je niet verder, en wordt het spelen steeds minder leuk. Als je vijf keer per week een uur kunt vrijmaken heeft het zin om lessen te nemen. Heb je daarvoor niet de tijd of de energie, dan is een bandoneon waarschijnlijk geen goede keuze.

HOE KOM IK AAN EEN BANDONEON?
Het is vaak lastig om een instrument te huren of te lenen. Je zult dus waarschijnlijk een bandoneon moeten aanschaffen. Dan heb je twee keuzes: een oud of een nieuw instrument. Een oud instrument is voor 1945 gebouwd, en moet dus goed onderhouden zijn om in deze eeuw te blijven functioneren. Koop geen instrument ongezien - via ebay bijvoorbeeld - want het is lastig in te schatten in welke staat het is. Benader een betrouwbare stemmer of handelaar, of laat het instrument eerst taxeren bij een goede restaurateur.
Een nieuw instrument is ook een optie. Er zijn verschillende bouwers in Europa aktief die goede instrumenten afleveren. Een nieuwe bandoneon kost rond de€ 5.000, maar houdt wel rekening met een levertijd die kan oplopen tot een jaar of langer. Als je het instrument goed onderhoudt zal het zijn waarde behouden.

EEN NIEUW OF EEN OUD INSTRUMENT?
Een instrument uit de jaren '30 waarop jarenlang gespeeld is, dat goed onderhouden is kan een fantastische klank hebben. Een nieuw instrument zal na enkele jaren spelen alleen maar in klank groeien, maar kan aanvankelijk nogal kaal klinken. Het mechaniek van een nieuw instrument is vaak beter, en daarmee het speelgemak. De meeste professionele spelers kiezen voor een oud instrument.

MAAKT HET UIT WAT VOOR TYPE IK KOOP?
Ja; er zijn vele typen bandoneons in omloop geweest; verschillende knoppenzettingen, hoeveelheden knoppen, en verschillende klanken. Voor de Argentijnse markt is altijd de 142-tonige bandoneon in Rheinische Tonlage gebouwd; op deze knoppenzetting is het tangorepertoire gebaseerd. Ik geef uitsluitend les op dit type.